hits

Å være russ

Noen punkt om det å være russ.

Først og fremst et punkt angående det å være yrkesfagsruss (svart-, blå-, grønnruss osv.)
- det betyr ikke du er mindre viktig enn rødruss. Selv har jeg gått yrkesfag, og kunne også vært svartruss i fjor. Farga på buksa sier bare noe om hvilken linje du går, det betyr ikke noe om hvor stor rolle du har i verden. Det er dessverre slik at enkelte rødruss som har gått studie, kan være nokså frekk og krenke yrkesfagselever. Her er mitt budskap til yrkesfagselevene - overse dem. Du betyr mye for samfunnet! Du har valgt en mer interessant, kreativ og praktisk retning, og du har jo også like stor mulighet for å ta studiekompetanse som den som har gått studie.

Å være russ...

... betyr først og fremst at du er i ferd med å fullføre en retning innen videregående utdanning. Som rødruss er det gjerne ditt siste år.

... betyr at eksamen nærmer seg med stormskritt! En må derfor være skjerpet og fremdeles ha fokus på skolen.

... gir deg ingen automatisk legeerklæring. Å være bakfull eller ellers sliten er ikke noen unnskyldning nå heller. Hverdagen skal uansett fortsette selv om russebuksa er på!

... er ikke synonymt med dritings. Du MÅ ikke drikke, og det skal heller ikke være noe drikkepress. Det er helt greit å være Edruss.

... er ikke synonymt med bråkmaker. Denne går til alle uten russebukse: ikke kom med påstander om at all russ bare er ute etter bråk.

.... skal ikke bety at du ikke slipper inn. Dette er et problem jeg la merke til spesielt 1. mai-helgen, hvor jeg ble nektet tilgang til enkelte steder etter et spesielt klokkeslett fordi jeg hadde russebukse på. Det er forhåndsdømming på det groveste! Utesteder osv. kan heller sette 20-årsgrense, og tillate russ dersom en er 20+, da det ikke er mange russ som faktisk er 20 eller eldre. Problem solved!

... betyr ikke at du er udødelig. Bruk bilbeltet! Forhold deg til reglene om at fart og kjøreforhold. Ikke vandre rett over trafikkerte veier. Pass på alkoholinntak!

... betyr ikke du er desperat etter sex. Alle russ er ikke med på diverse russeknuter, noen tar heller den som går ut på å ikke ha sex i det hele tatt i russetiden. Og det å være russ gir deg absolutt ingen rett til å krenke noen seksuelt! Russebuksa er heller ikke noe symbol på at russen ber om å bli voldtatt av andre!

... gir deg ingen unnskyldning til å droppe trening og andre hverdagslige ting. Dette har jeg vært litt innpå tidligere angående skolearbeid og annen arbeid. Mens andre var ute å festet i de to siste helgene, dro jeg heller på trening og dermed hjem for å sove. Trening og hvile er fremdeles viktig for helsa.

... betyr ikke ferie. Du må fremdeles jobbe for dine drømmer. Skal du bli best i noe, kan du ikke stoppe i 3-4 uker.

... betyr ikke du kan drite i lovene. Alkohol på offentlig sted er fremdeles forbudt. Lovene angående kjøp av alkohol gjelder fortsatt. Er du under 18, blir du ikke myndig selv med svart-/grønn-/blårussbuksa.

... betyr ikke at du må på alle arrangement og gjøre alle knuter. Det er lov å bestemme selv.

... tar ikke fra deg noen rettigheter!

... betyr at du skal ha det gøy! Det er lov å feire, det er lov å feste, det er lov med vannkrig (NB: ikke mot dem som ikke deltar frivillig!!!).

... betyr at mange barn ser opp til deg, derfor må du huske å smile når de kommer springende for å spørre om russekort. Prat gjerne med dem, tøys litt. Selv om du er bakfull skal du klare å oppføre deg. Tenk at russebuksa/-dressen er uniformen din, du er liksom på jobb, og selv om du har en dårlig dag på jobben, skal det ikke gå utover kundene, altså kidsa.

... betyr ikke at du må kaste korta fra russebussen. Det kan for det første forårsake at en unge løper rett imot bilen i fart og blir overkjørt, men tenk på hvordan det vil se ut dagen etterpå.

... betyr ikke du har ubegrenset med russekort. Jeg tror mange kjenner seg igjen når jeg sier dette, det er utrolig kjipt å si "dessverre, jeg har gått tom". Dersom ungene spør om flere russekort, spør om hvem de skal til. Jeg fikk en gang spørsmål om en unge kunne få 7... tvilsomt.

... betyr SMIL til verden! Gi eldre et godt inntrykk. Vis at du er takknemlig for 12/13 år gratis skole. Vis at du er superglad du er snart ferdig!

Én kommentar

Aylar Von Kuklinski

18.05.2017 kl.07:02

Godt og smart skrevet! ^^

Når det så gjelder min russetid kontra russeknuter tok jeg bare to, eller ingen.. Jeg fikk aldri noe i lua av forskjellige grunner, men jeg døgnet en dag, og brukte den samme russabuksa gjennom hele russetiden, noe som var to knyter den gangen. Men jeg gadd aldri å ordentlig bevise det for noen, så ble strengt talt ingen knyter på meg sånn sett xD

Skriv en ny kommentar

Phoenix Rising

Phoenix Rising

21, Oppdal

I bloggen min vil dere lese om min reise opp fra asken. Jeg er for tiden en hobbyfotograf og student (Jus, årsstudium ved HVL). Målet med livet er å reise, oppleve, erfare, fotografere mer, nyte musikken jeg liker, bli sterkere, komme inn i Forsvaret og Politihøgskolen. Jeg er opptatt av samfunn, politikk, konflikt, fred og rettferdighet, så det er sjanse for å finne samfunnsrelaterte innlegg her.

Kategorier

Arkiv