hits

Midtøsten (del 3)

Link til del 1: HER
Link til del 2: HER

Så kom dagen vi skulle krysse grensen fra Jordan til Israel. Vi tok drosje til grensen, så gjennom kontrollen, og plutselig sto vi i "ingen-manns-land". Vi måtte gå en 100 meter strekning i ødemarken her, fra grense til grense. Bak oss, var Jordan og deres soldater, foran sto israelske soldater og holdt vakt. Gjorde vi noe dumt her, kunne vi risikere et skudd enten i ryggen eller rett i panna...

Det gikk som smurt og vi kom til grensekontrollen hos Israel. Den første personen vi møtte var en kvinnelig grensevakt, sterk kontrast til Jordan som ikke har kvinner i slike jobber, unntatt på flyplassen, for å unngå at menn kroppsvisiterer kvinner.
Vi gikk selvfølgelig glatt gjennom, så tok vi drosje inn til byen Eilat. En fin liten kystby, og vi så øyeblikkelig at Israel var langt mer sivilisert enn Jordan. Drosjesjåføren kappkjørte ikke, og andre bilister tok det langt mer med ro.Vi dro til en busstasjon og tok buss derfra til Jerusalem. Det var ingen kort reise, men ikke uutholdelig heller. Det var mye å se på turen, blant annet det populære Dødehavet!


Kommer tilbake til Dødehavet senere!

Ca. halve strekningen forbi Dødehavet er innenfor Vestbredden, altså, palestinsk område.

Ikke så langt unna Jerusalem, fremdeles innenfor Vestbredden.

Til slutt kom vi til Jerusalem, rett inn i den nye delen av byen, litt sørvest for gamlebyen.
Vi hadde booket rom like utenfor Damascus gate, midt på muren som er vendt mot nord. Altså, en port som er mer eller mindre mellom det kristne kvartalet og muslimske kvartal.


Vi tok turen til gamlebyen.

Damascus gate

Jeg ønsket helt ærlig å ikke ta så mange bilder fra innsiden, det var stappfult av mennesker, og jeg ønsker å ta litt hensyn til dem. I tillegg så ville jeg oppleve det, og det gjør en bedre ved å faktisk legge ned kameraet.
Samme kvelden tok vi turen opp til Oljeberget, for den som kjenner sin bibelhistorie, så er vel det berget kjent. Jøder kjenner nok ganske godt til berget også. Skal ikke påstå jeg vet mye, jeg interesserer meg nok ikke nok, men nok til å vite akkurat at for kristne så betyr dette berget noe, og jødene har gigantisk gravfelt der oppe. Gravkister ovenfor bakken, noe jeg synes er hakket mer "creapy" enn under bakken...
Uansett, her er bilder fra turen opp.

Dette er kirken utenfor Getsemane, hagen hvor Jesus visstnok ble arrestert. Kresen som jeg er, så tok jeg ikke bilde av selve hagen. Den var ikke akkurat særlig praktfull. Helt sikkert finere under annen tid på året...


Personlig syntes jeg dette var noe finere. Dette bildet ble tatt litt lenger opp, nærmere toppen.


Stairway to the skies? Det var bare noen 100 trappetrinn opp til Oljeberget, litt mer, men bare litt. Ikke så heavy. Da jeg gikk opp her tenkte jeg på de som faktisk må gå opp og ned her hver dag.

Og når vi kom opp, var utsikten fantastisk!

Nederst på dette bildet ser du deler av gravfeltet.


Til høyre ser du deler av gamlebyen, du ser den tydelig, den gamle muren.


Sjekk den solnedgangen da!Dette er under det jødiske gravfeltet


Taket til Mary Maria Magdalena kirken


Klagemuren om kvelden. Kvinner til høyre, menn til venstre, because women are always right.

Dagen etter var vi på guida tur. Bildene under er litt blanda rekkefølge, fra guida turen og fra da vi bestemte oss faktisk for å gå Via Dolarosa, altså veien Jesus gikk når han skulle korsfestes, smertens vei. Dersom katolikkene har rett, noe jeg håper, så er jeg uansett synsforlatt siden jeg har gått Via Dolarosa!

I følge katolikkene, så ble Jesus begravd i denne kirken, rent bortsett fra at kirken ikke sto der da, Den hellige gravs kirke.


Tempelhøyden.


Vi fikk ikke tillatelse der og da, det var tid for bønn. Den skal de få i fred.


Inne et eller annet sted... jeg sverger, når jeg drar tilbake en dag, så skal jeg merke meg hvor jeg tar alle bildene.


Her gjelder det samme jeg skrev under forrige bilde.Den samme kvelden dro vi ut for å teste bylivet i nybyen. Religiøs og hellig by, my ass. De var minst like festglade som oss! Forskjellen herifra og til Jordan var kvinnelig bartender! Og skikkelig women's night! To for en cocktail!

Bartenderen kom med disse herlige strawberry daiquirene, en til hver. Hun hadde misforstått og trodde ex-en (den gang kjæreste) skulle ha. Fornærmet som han ble på å få servert "kvinnedrikk", bestilte han øl, og sa jeg skulle ha begge cocktailen. Hun så på meg, så på drikkene og sa "you go girl!"
Jeg drakk fra begge sugerør på en gang... jada. No more about that. Turen skulle liksom være hellig, neida, det er lov å slå seg løs i blant.Jeg er ikke akkurat så forbanna kristen heller, men det har dere vel lagt merke til?

Kristen eller ikke, Jerusalem er spennende. Det er historisk. Byen er full av hemmeligheter jeg enda ikke har oppdaget, som ingen har oppdaget. Dagen etterpå tok vi nemlig en tur til tunnelene UNDER Klagemuren, ja, jeg sa under. Vi kom under bakken, godt under bakken også, og enkelte steder var det glassgulv og vi kunne se det var noe enda lenger ned. Legger ved en video som jeg fant på YouTube av tunnelene.

Vi tenkte å ta turen innom Davids by, men rakk ikke. Og i senere tid oppdaget jeg Zedekiahs hule, som jeg deffinitivt skal besøke neste gang, i tillegg til Bethlehem, og da må jeg virkelig besøke palestinerne. Det er så mye jeg må få gjort neste gang!

Før vi dro fra Jerusalem, var vi innom The Garden Tomb, hvor den protestantiske kirke mener Jesus ble gravlagt. Jeg har ikke bilder derfra fordi batteriene på kamera var døde.

Når vi først snakker om kamera må jeg unnskylde den dårlige kvaliteten. Jeg tok ikke med med speilrefleks på turen...
På turen tilbake til Eilat, for så over grensa til Aqaba, hoppet vi av bussen ved Dødehavet. Vi kunne ikke gå glipp av et bad!

Det var uvær, så vi måtte finne ei bukt, hvor stormen ikke blåste inn i. Lokale sa "no, no" når vi forklarte vi skulle bade og lurte på hvor vi kunne gå. Badestranda var stengt. I tillegg gikk de i jakker og syntes nok det var kaldt... kaldt du, nå får du gi deg, liksom. Det var det herligste badet noensinne! Rent bortsett fra at dumme jeg prøvde å svømme på magen, som selvfølge førte til en herlig smaksprøve av det ekstremt salte vannet. Overkroppen er tyngre enn beina ikke sant. Så det enda med å bli liggende på rygg og hvile i vannet.

Når vi kom opp igjen, forsøkte vi å dusje av oss det verste av saltet, men vannet i dusjen var ekstremt kaldt, så jeg klarte knapt å dusje. Da vi gikk for å ta bussen igjen, blåste det opp skikkelig, men heldigvis begynte det å regne slik at sanden ble liggende. For som dere så på bildet tidligere, med utsikt utover Dødehavet, så er det ørken ved. Og det er ørken, for du drikker ikke av Dødehavet. Da dør du nok av for mye salt.

Ærlig talt, saltet satt i håret mitt, mellom tær og bak ørene i iallefall tre dager etter. Jeg har enda et par steiner derifra med salt på.
Da vi dro over grensa fra Eilat til Aqaba igjen møtte vi to fra Spania, og den ene kunne arabisk, som var til vår fordel. Han klarte å sørge for at de ikke lurte fra oss unødvendig med penger. De var to greie karer, synd vi måtte skilles og vi skulle hjem dagen etter.

En siste ting jeg vil gå gjennom, til alle dere som er mot bevæpning av politiet. La meg betrygge dere med at hvor enn vi dro i Jordan og Israel, over hver fylkesgrense, var det kontroller, militære kontroller. De ransøkte drosjen i Jordan, gikk gjennom bussen i Israel, fult armert med maskingeværet i armene foran seg. Ingen skade skjedd. Jeg følte meg ikke utrygg i det hele tatt. Så skjerp dere. Det er ingen sted i verden vi kan dra uten å oppleve lignende situasjoner. Politi og forsvar er bevæpnet overalt nå, unntatt politiet i Norge. Våkne opp Norge! Ta dere en tur til Midtøsten, innse att terroren er nærmere enn du tror. Det er bare 7 timer med fly dit, men allikevel i Midtøsten kan du gå uten å oppleve terror, og hvorfor? Fordi det er bevæpnede vakter.

En liten moralpreken på slutten her, men jeg følte det var behov. Også må jeg si at jeg tar turen tilbake en dag. Må bare tjene opp litt fett først og igjen finne en gærning som vil være med. Helst en mann. Jentetur i Midtøsten er ikke noe jeg vil anbefale, men vet om de som har gjort det.

Senere vil jeg skrive om turen jeg tok til Amsterdam med pappa, så - stay tuned!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Phoenix Rising

Phoenix Rising

21, Oppdal

I bloggen min vil dere lese om min reise opp fra asken. Jeg er for tiden en hobbyfotograf og student (Jus, årsstudium ved HVL). Målet med livet er å reise, oppleve, erfare, fotografere mer, nyte musikken jeg liker, bli sterkere, komme inn i Forsvaret og Politihøgskolen. Jeg er opptatt av samfunn, politikk, konflikt, fred og rettferdighet, så det er sjanse for å finne samfunnsrelaterte innlegg her.

Kategorier

Arkiv